06-10-09

Tegen De Lamp in Zulte

Dimitri Leue, Jonas Van Geel, Steven Vromman en Antoon Offeciers met Tegen de lamp (theater) in Zulte.

Dimitri Leue doet het opnieuw: een ecologisch verantwoorde theatervoorstelling maken. In mei 2008 was hij bij te gast in CC De Schakel met Don Kyoto. In oktober 2009 speelt hij in de Gaston Martenszaal (kerk Zulte) zijn nieuwe voorstelling.

vzw Natuurlijk Zulte organiseert op 23/10 (20u), in de maand van de energiebesparing, het ecologisch theaterstuk Tegen de Lamp van Dimitri Leue en Low Impact Man Steven Vromman.

Don Kyoto was Dimitri Leues eerste ecologische project. De goesting naar meer was er en ook acteur Jonas Van Geel had zin in een theaterfeest met groene inslag.
De kostuums zijn gerecycleerd, het decor is composteerbaar, de muziek is akoestisch, het licht is eco en het transport gebeurt op koolzaadolie. Maar om er zeker van te zijn dat de inhoud ook ‘groen’ is, nodigen de klimaatvriendelijke theatermakers elke avond een ecologische klepper uit. Steven Vromman, aka Low Impact Man, is één van de gasten die meegetrokken wordt in deze ondergrondse theatervoorstelling. Diep in een grot hebben drie personages exact één uur de tijd om een wens te bedenken die alles kan veranderen.

 

 

Centraal in het stuk staat de zoektocht naar een bijzondere lamp. Wie de lamp vindt mag een wens doen, een wens die zeker in vervulling zal gaan. Maar welke wens kan de oplossing bieden voor de problemen van onze wereld? Of halen persoonlijke verlangens toch de bovenhand? Het laat je vast niet onberoerd.

 

      

Meer info en kaarten: Sofie Dierick – 0479/29.60.64 – Zandweg 21 9870 Machelen Zulte  -
www.natuurlijkzulte.net -
www.tegendelamp.be 

Kaarten te verkrijgen bij:

Sofie Dierick: 0479/29.60.64 - www.natuurlijkzulte.net

 

Vrijdag 23 oktober 2009, 20 uur
Gaston Martenszaal Zulte
10€ leden  - 12€ niet leden

IN DE RAND

Dimitri Leue (18 april 1974) is een Vlaamse acteur.

Hij acteerde in verschillende Vlaamse televisieseries en films, zoals: Omelette a la flamande, De vliegende doos, De liegende doos, Lange nacht, Windkracht 10, Vergeten straat, Shades, Het Peulengaleis, 10 jaar leuven kort, Bedankt voor de zalm, Team Spirit, Team Spirit - de serie, Team Spirit 2 en Team Spirit - de serie 2.

Leue is ook lid van de theatergroep De Kakkewieten samen met Pieter Embrechts en Tine Embrechts. Samen met zijn goede vriendin Tine Reymer heeft hij verschillende kindertheatervoorstellingen opgevoerd.

Leue is ook een schrijver. Van theater ('Het Kleine Sterven, Maura, Zee-majeur, Zee-Mineur, Azen, Sinds de komst van Sint San, In de naam van Sebastiaan, De Blinde koning, Kumari, Nonkel Eddy), televisie ( Teamspirit (de serie), film (Team Spirit II) en boeken ( 'Lodewijk, de koningspinguïn', 'Even gelukkig', 'Zarah of de vogels komen terug uit het Zuiden'.).

Samen met Pieter Embrechts en Kristoff Leue, zijn broer, maakte hij W@=D@, een crossmediaal(theater, televisie, magazine, website) project over andere culturen. ( India, Mali, Mexico en China). Sinds kort kan je Dimitri ook horen in het ketnet-programma Kika en Bob. Hij geeft vele nevenpersonages een stem.  Leue is getrouwd en samen met zijn vrouw heeft hij twee kinderen, een zoon, geboren in 2002 en een dochter, geboren in 2004.  Dimitri Leue volgde zijn secundair in het Onze-Lieve-Vrouwe-van-Lourdes-College (OLVE) te Edegem/Mortsel.  Dimitri Leue gaat tegenwoordig rond als Don Kyoto in een one-manshow over het milieu. Met een bakfiets fietst hij doorheen Vlaanderen om mensen bewust te maken dat iedereen een invloed heeft op het milieu.


Steven Vromman leefde gedurende zes maanden op een manier die zo weinig mogelijk impact op het milieu uitoefende. Canvas toonde in december 2008 een driedelige documentaire waarbij ze de Low Impact Man op de voet volgden.
Meer info:
www.lowimpactman.be 

 

17:57 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-09

Voorstelling ecologisch theater van Dimitri Leue: TEGEN DE LAMP,

Voorstelling ecologisch theater van Dimitri Leue: TEGEN DE LAMP,


23 oktober 2009
om 20 uur
in de Gaston Martenszaal in Zulte


GROENE RIDDER DIMITRI LEUE WEER OP PAD
Eind september 2009 gaat de nieuwe ecologische voorstelling van Dimitri Leue 'Tegen de lamp' in Rataplan in première. Net zoals in Don Kyoto (de eerste milieuvriendelijke theatervoorstelling van en met Dimitri Leue) staat ook ditmaal het milieu centraal.

voor meer info: www.natuurlijkzulte.net

15:32 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

paddenoverzet in Torrestraat

Zoals jaarlijks staat Natuurlijk Zulte vzw paraat voor een geslaagde paddenoverzet in de, intussen bekende, Torrestraat in Machelen en ook in de Houtstraat in Olsene. Voor Machelen blijft Sofie Dierick de verantwoordelijke contactpersoon. Voor Olsene is dat Timitri Tieberghien.

Klik hier voor meer info.

 

www.natuurlijkzulte.net

15:32 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrije basisschool Leiebloem gaat voor Mos logo

Vrije basisschool Leiebloem uit Machelen werkt dit schooljaar rond het behalen van het eerste MOS-logo en hierin kaderen enkele acties die samen met Natuurlijk Zulte vzw zullen uitgewerkt worden.
De heer directeur, Rudy Haerens zal hier ongetwijfeld graag meer uitleg over geven, maar wij willen alvast de aandacht vestigen op de komende 2 weken, die volledig in het teken staan van enkele acties rond natuur en milieu op en rond de school.


Klik hier voor meer info

www.natuurlijkzulte.net

15:31 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-10-08

Serge De Gheldere, Belgisch ambasadeur Al Gore spreekt in Zulte

serge (2)

23:42 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-06-08

 

Natuurlijk Zulte is vanaf heden te bezichtigen op

www.natuurlijkzulte.net

Veel surfplezier en bedankt voor het bezoekje en steun.

 natuurlijkzulte2

VOOR EN DOOR ZULTE

Sofie Dierick namens Natuurlijk Zulte VZW; Natuurlijk Zulte Digitaal.

10.660 x bedankt voor jullie trouwe bezoeken.

 

18:32 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-09-07

Minibeurs over Energiebesparing, duurzaam (ver)bouwen en ecologisch leven

Minibeurs over Energiebesparing, duurzaam (ver)bouwen en ecologisch leven

 

Oktober is de maand van de energiebesparing.  In dit kader organiseert de gemeente Zulte 3 activiteiten waarover meer nieuws verspreid zal worden via de gemeente.  Wij geven hierbij kort de activiteiten weer:

 • 5 oktober om 20 u: voorstelling ‘An Inconvenient Truth’ in de Gaston Martenszaal in Zulte
 • 19 oktober om 20 u: Startmoment campagne ‘Klimaatwijken’ + uiteenzetting ‘passief huis’, ‘lage-energie-woning’, duurzaam bouwen, in de Guldepoort in Machelen
 • 27 oktober om 8.30 u: bezoek diverse woningen rond thema’s als zonneboilers, warmtepompen, fotovoltaische zonnepanelen, energiezuinige woningen, vertrek aan het gemeentehuis in olsene. 

 

Natuurlijk Zulte vzw organiseert i.s.m. de gemeente Zulte op 5 oktober voor en na de film een minibeurs over energiebesparing, duurzaam (ver)bouwen en ecologisch leven.

De beurs vindt plaats in de cafetaria van de Gaston Martenszaal en is toegankelijk van 18 tot 22 uur.

Een ecologische attentie is voorzien voor de bezoekers.

 

De thema’s die belicht worden via bemande en onbemande standen zijn:

spaarlampen, speksteenkachel, condensatieketel, pelletkachel, UV- en warmtewerende folie, zonnepanelen, zonneboiler, zonne-energietoepassingen in de tuin (fonteinen, filters voor vijvers, verlichting) warmtepompen, biogas, rijden op plantaardige olie, duurzame isolatie, vloerisolatie,  groendaken, goedkoop lenen voor ecologische investeringen, subsidiemogelijkheden.  Ook Natuurlijk Zulte vzw zal vertegenwoordigd zijn door Sofie Dierick en Ives Claeys.  Natuurijk Zulte vzw zorgt voor de attentie voor de bezoekers én een overzicht van interessante websites omtrent de genoemde thema’s. 

 

Kortom, iedereen die vragen heeft over duurzaam verbouwen en energiebesparing is welkom én kan tevens de film ‘An Inconvenient truth’  bekijken.

 

Alle activiteiten zijn gratis.

 

Voor meer info kan contact opgenomen worden Sofie Dierick of Ives Claeys van vzw Natuurlijk Zulte via natuurlijk.zulte@busmail.net of 0479/29.60.64.

 

Meer info via de website http://oktober-sober.skynetblog.be/

08:27 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

07-08-07

 


 

Juni Compostmaand 2007 : Wriemelende diertjes in het compostvat

ANTWOORD OP DE SCHIFTINGSVRAAG :

Vlamingen ontdekken de voordelen van thuiscomposteren
tijdens Juni Compostmaand
“Het leven in de compostbak: de micro-organismen en diertjes die het GFT-afval rustig omzetten in kwaliteitsvoedsel voor de bodem” … dat was het motto van de vierde  Juni Compostmaand, georganiseerd door Vlaco vzw en de OVAM. Gedurende de hele maand juni werden meer dan 400 activiteiten georganiseerd door Vlaamse gemeenten, intercommunales en compostmeesters. Heel wat Vlamingen volgden demonstraties en workshops of bezochten tentoonstellingen rond composteren.
Enkele reacties van deelnemers :
"Ik vond het bijzonder interessant en wist niet dat thuiscomposteren zo makkelijk was. Bovendien kan ik beroep doen op de compostmeester in mijn gemeente. Hij helpt me op de juiste weg…"
"Ik dacht dat een compostvat zou stinken. Maar nee, ik heb hier ontdekt dat compost een droge substantie is, die ruikt naar bosgrond."


Alle activiteiten hadden één gemeenschappelijke noemer. Net zoals vorig jaar waren er opnieuw duizend gratis compostvaten te winnen.  Iedereen die deelnam aan een activiteit tijdens de Juni Compostmaand kreeg een krasbiljet cadeau met een wel héél toepasselijke schiftingsvraag : hoeveel wormen zitten er in 5l halfverteerde compost? Wel, op 1 juli hebben wij ze één voor één geteld en er zaten maar liefst 189 wormen in de halfverteerde massa én in de kluitjes met verteerde resten.

De OVAM en Vlaco vzw zijn opgetogen over het succes van Juni Compostmaand. Karina De Beule, woordvoerster OVAM : “Dankzij dit initiatief hebben we opnieuw heel wat Vlamingen kunnen sensibiliseren rond thuiscomposteren. Met 33% Vlamingen die thuiscomposteren heeft Vlaanderen al een topaantal thuiscomposteerders in Europa, maar de opzet van de OVAM en Vlaco vzw is dit aantal nog te verhogen om zo de afvalberg te verkleinen."

12:05 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

29-05-07

Compostdemo 10/06 zondagsmarkt Zulte

 
compost

De compostmeesters van Natuurlijk Zulte geven compostdemo op zondagsmarkt Zulte

 
De helft van ons huisvuil bestaat uit keuken- en tuinafval. Het selectief ophalen en grootschalig composteren van groenten-, fruit- en tuinafval is zeer duur en eigenlijk niet nodig. Door het zogenaamde G.F.T. thuis te verwerken, houden we de kringloop kort en dalen de kosten van afvalverwerking gevoelig. En wat meer is: in plaats van afval, oogsten we na enkele maanden kwaliteitsvolle compost!

Sommigen beschouwen het composteringsproces als een vieze bedoening die niet thuis hoort in een moderne tuin ... Niets is minder waar! Het compostvat maakt thuiscomposteren zeer toegankelijk voor een breed publiek. Het is proper en hygiënisch, absoluut niet moeilijk, en past ook in een kleine tuin.
 
Juni compostmaand
Uniek project:  compoststand zondagsmarkt Zulte
De compostmeesters Sofie Dierick en Ives Claeys organiseren  op 10/06 een demovoormiddag op de zondagsmarkt in Zulte.    Met dit project willen we de drempel voor geïnteresseerde, toekomstige composteerders verlagen om informatie of hulp te vragen.
Reeds enkele jaren merkt Natuurlijk Zulte vzw op dat de drempel voor de bewoners te hoog is, om de compoststand van onze compostmeesters te bezoeken op het containerpark te Machelen.   Dit is en blijft nog steeds mogelijk iedere 3de zaterdag van de maand.  Hierbij ook onze excuses voor de laattijdige aanwezigheid op de demostand op de derde zaterdag van mei.
 
Op de stand (trailer die ter beschikking werd gesteld door transportfirma G.Snel Logistics Belgium uit Deinze) zullen de compostmeesters de vele vragen van geïnteresseerden beantwoorden.    Ook zal er een demonstratie zijn van de verschillende technieken voor thuiscomposteren.   Daar zullen de bezoekers kennis kunnen maken met zowel compostvaten en  compostbakken.  Voor mensen die geen tuin hebben is er de wormenbak.   
 
Iedere bezoeker krijgt een zakje van 10 liter compost en maakt kans op een gratis compostvat.  
 
Iedereen is welkom op 10 juni, vanaf 8 uur tot 12 uur op de parking aan de kerk van Zulte, aan de kant van de bibliotheek.
 
 
De compostmeesters staan klaar voor U:
Lespaketten voor lagere scholen
Vorig jaar startte Natuurlijk Zulte vzw ook gestart met het geven van compostlessen voor lagere scholen.    Daar geven de compostmeesters, Sofie en Ives uitleg over composteren.   De kinderen maken dan ook kennis met de verschillende diertjes die helpen bij het composteringsproces in levende lijve.   Daarbij maken ze gebruik van de compostkoffer, met loepes, potjes, een doorsnede van een compostvat, en de wormenbak.
 
Huisbezoeken
De compostmeesters doen ook aan huisbezoeken, om mensen met problemen te helpen hun compostvat terug in orde te krijgen.    Opzetten van een compostvat is eveneens mogelijk.    Dit kan enkel op afspraak.
 
Ook interesse om opleiding te volgen tot compostmeester?
Wie interesse heeft om ook een opleiding tot compostmeester te volgen en ons te vervoegen in ons team, is van harte welkom.  U kan steeds uw gegevens aan ons bezorgen. 
 
voor meer info
Natuurlijk Zulte VZW
Dierick Sofie,
Zandweg 21
9870 Machelen-zulte
09/380.15.25

 

14:35 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-05-07

Site Schoon Zulte

 

Hou Zulte schoon! 

Site schoon Zulte:

http://www.everyoneweb.be/schoonzulte/

16:23 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30-04-07

 

Na de geslaagde actie van donderdag 26 april met de lagere school van Machelen, Leiebloem, hebben we, na een vermoeiende dag, weer schreinend veel zwerfvuil en sluikstortafval ingezameld.
 
De straten die op de planning stonden zijn op enkele na allemaal onder handen genomen door ongeveer 40 vrijwilligers, van Natuurlijk Zulte vzw, KWB Olsene en Wildbeheerseenheid Zultoutem.
 
Vooral en drastisch veel drankverpakkingen werden uit de bermen en grachten gehaald.  Om een paar cijfervoorbeelden te geven, kunnnen wij meegeven dat in de Waregemstraat alleen al 407 blikken zijn gevonden, waarvan 124 aan de voet van de brug.  Die 124 blikken waren allemaal Jupilerblikken van 0,5 l.  Dit is bijna zeker dat het om 1 dader gaat.
In de Groeneweg, het kleine stukje langs de spoorweg, werden 219 blikken geteld!!!
Dit zijn cijfers naast de honderden flesjes, sigarettenpakken en -peuken.  Die laatste zijn gewoon ontelbaar!
 
Verder werden veel gevulde plastiekzakjes met restafval gevonden.  Duidelijk sluikstorten dus.  Ook plastiekzakken met dode dieren zoals kippen en konijnen werden aangetroffen.
Andere grote stukken die zijn teruggevonden zijn planken, curverbox, dozen, autobanden, plastiekfolies, ...
 
Duidelijke gevallen van sluikstorten zijn aangetroffen in de Grammenestraat (landbouwfolie), Blauwdreef (gevulde plastiekzakken met adresgegevens) en Vlasstraat (fiets, brommer en enorm veel gevulde plastiekzakken).  Hiertegen zal klacht ingediend worden.
 
Om aan te kaarten hoe erg de toestand is, kunnen we tenslotte nog meedelen dat amper 2 uur na het ontruimen van de Blauwdreef,  op de plaats waar een bord de net beëindigde zwerfvuilactie aantoont, opnieuw een gevulde plastiekzak is gevonden.
Ook in de Weidestraat daagt de vervuiler ons uit, want daar zijn, op de op donderdag 26 april geplaatste bloemen, 2 blikjes vastgemaakt.  De bloemen stonden symbool voor elk stuk zwerfvuil dat werd aangetroffen.  Met de 100 bloemen die we toen bij de hand hadden, kwamen we er zelfs niet...
 
Dit is dus des te meer duidelijk dat een harde aanpak nodig zal zijn.  Hier zullen we met onze 3 verenigingen samen voor pleiten.
 
(op 12 mei volgt nog een actie van Open Jeugdwerk: zij zullen u hierover zelf voldoende inlichten, vermoed ik)
 
Bedankt voor de aandacht in de media. In bijlage nog enkele foto's ter illustratie.
 
MVG
Sofie Dierick
namens alle verenigingen van vandaag
 

12:51 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-04-07

Als blikken en flesjes bloemen zouden zijn ...

Als blikken en flesjes bloemen zouden zijn ...

Beste,

 

Graag hadden wij u bij deze uitgenodigd voor de zwerfvuilactie die doorgaat op donderdag 26 april in de namiddag.

 

Wij starten om 13.15 u op de school in de Schoolstraat.  De 4e, 5e en 6e leerjaren worden vooraf in groepen verdeeld en elke groep krijgt een straat toegekend.

 

De Weidestraat en Brugstraat zijn er heel erg aan toe.  Bij een telling van alleen de blikjes in de Weidestraat kwamen we aan 69.  Als we ook nog es de flesjes en sigarettenpakjes zouden gaan meetellen ...

daarom willen wij de aandacht vestigen op de schreinende toestand en zullen we donderdagnamiddag bij elk gevonden stuk zwerfvuil in de Weidestraat en Brugstraat een bloem planten.

Een symbolische bloem gemaakt uit crèpepapier, op een bamboestok.  Een ding is zeker, de Weidestraat zal een kleurrijke weide zijn.  Als elk stuk zwerfvuil een bloem zou zijn, zou het mooi zijn, maar dat is het helaas niet.  

Wij willen op deze manier de aandacht trekken van diegenen die het zwerfafval achterlaten en hopen de mensen te kunnen overtuigen ermee te stoppen.

(de bloemen worden zaterdag terug weggenomen om te voorkomen dat zij ook zwerfvuil worden).

 

Qua timing voorzien we:

·         vertrek rond 13.15 u aan de school (de kinderen worden met de wagen weggebracht) in de Schoolstraat

·         elke groep start de actie op zijn vertrekpunt rond 13.30 à 13.40 u

·         vanaf 14 uur zal de Weidestraat en Brugstraat omgetoverd worden in een bloemenweide

·         rond 15 u gaat elke groep naar het containerpark

·         rond 15.15 u wordt het afval ingezameld op het containerpark en geïnventariseerd

·         rond 15.35 u keren de kinderen terug naar school.

Wij nodigen u heel graag uit in de Weidestraat en Brugstraat én op het containerpark.

 

Hopelijk tot dan!  bij een stralende zon

Met vriendelijke groet,

 

Sofie Dierick

namens Natuurlijk Zulte vzw en de lagere school Leiebloem

 

08:28 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

oproep aan alle gemeenteraadsleden en personeel om de fiets te nemen en de auto te laten staan

Iedereen kent de problematiek omtrent het verminderen van de CO2-uitstoot, de smog, luchtvervuiling door fijne stofdeeltjes, …

Je kan geen krant openslaan of TV aanzetten of er wordt gepraat over hoe we het probleem kunnen aanpakken.  Velen zijn van mening dat alleen grote drastische maatregelen zullen helpen, maar ikzelf ben ervan overtuigd dat vele kleintjes ook één groot maken.  Daarom vind ik dat de gemeente en dus ook de gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeester het goede voorbeeld moeten stellen.

Om die reden fiets ik telkens naar vergaderingen zoals fractie, gemeenteraad, milieuraad, …

 

Via deze email wil ik iedereen oproepen om ook zoveel mogelijk met de fiets naar het gemeentehuis te komen.  Om dikke dossiers mee huiswaarts te nemen, is het handig steeds een linnen zak (bij zonneschijn) of een plastieken zak (bij regenweer) bij de hand te hebben.  Dat heb ik zelf moeten ondervinden tijdens de voorlaatste gemeenteraad.

 

Een kleine berekening toont aan hoeveel CO2 we kunnen besparen.

Een gemiddelde auto stoot 0,2 kg CO2 uit per km.

Stel dat we gemiddeld 5 km (heen en terug samen) moeten rijden tot aan het gemeentehuis en dat we 10 gemeenteraden per jaar hebben, met 23 mensen, dan komen we al gauw aan:

5 km x 10 keer x 23 mensen x 0,2 kg = 230 kg CO2

Als we verder gaan en ook fracties, commissies en adviesraden meetellen:

10 fracties, ongeveer 6 commissies en 4 adviesraden per persoon is 20 keer extra naar het gemeentehuis voor 23 personen.

Dat geeft:

5 km x 20 keer x 23 mensen x 0,2 kg = 460 kg CO2

Samen geeft dat dan al 230 + 460 kg of 690 kg CO2 door de vergaderingen alleen al.

Als nu ook het gemeentepersoneel en vele burgers dit voorbeeld volgen en elke dag 5 km fietsen ipv zicht met de auto te verplaatsten dan komen we aan:

Stel 8000 Zultse burgers x 365 dagen x 5 km x 0,2 kg = 2920 ton CO2 besparing. 

 

Ook leden van allerlei verenigingen die bestuursvergaderingen hebben bij een lid thuis, kunnen zich verplaatsen met de fiets.   Misschien kunnen we hier een extra impuls aan geven via de actie ‘met belgerinkel naar de winkel’.

 

Bovendien heeft het fietsen een gunstig effect:

 • Fietsen is gezond
 • Lagere bloeddruk
 • Verbeterde conditie
 • Fitter en frisser gevoel bij het werken maar ook thuis
 • Betere weerstand tegen ziektes
 • Minder kans op overgewicht
 • Vaak is fietsen sneller dan een rit met de wagen, vooral op piekuren
 • Geen parkeerproblemen
 • Geen files
 • Geen stress

 

 

Verder zou het misschien interessant zijn bij het fietsen de toestand/kwaliteit van het fietspad in het oog te houden en eventuele mogelijke verbeteringen te melden aan onze burgemeester, Henk Heyerick.

Glasscherven lijken overal een groot probleem te zijn, hoor ik zeggen van fervente fietsers. 

Een goede veegbeurt om modder, takken, steentjes en glas te verwijderen zou al wonderen kunnen doen.

 

Een plaats voor een uitgebreide fietsenstalling aan het gemeentehuis moet dan wel nog gezocht worden.  Voorgesteld wordt de voorbehouden parkeerplaats of een van de parkeerplaatsen vooraan het gemeentehuis (naast de plaats voor mindervaliden) om te bouwen tot fietsenstalling plaats hiervoor in overweging te nemen. 

 

Het gaat natuurlijk verder dan de auto aan de kan te laten staan, ook aan verlichting van gemeentegebouwen, verwarming, concept, waterverbruik,  … moet aandacht geschonken worden.

Hopelijk volgen vele burgers hierdoor het goede voorbeeld.

  

  

Met fietsvriendelijke groeten,

 

Sofie Dierick

08:26 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-04-07

Zwerfvuilacties en actieplan 2007

Zwerfvuilacties en actieplan 2007

 

zwerfvuil

Vorig jaar deed IVM (onze intercommunale) een oproep om alle verenigingen in de 19 gemeenten van het werkingsgebied  samen een zwervuilactie te laten organiseren.  Dit jaar slaan ze over, maar Natuurlijk Zulte vzw gaat door, voorlopig samen met Wildbeheerseenheid Zultoutem en KWB Olsene.  Hopelijk volgen nog enkele verenigingen.

 Op 28 april wordt een grote actie georganiseerd. 

 

Op 26 april gaat de lagere school van Machelen Leiebloem, een groot deel van het centrale deel van Machelen, schoonmaken, onder leiding van Sofie Dierick.

De bedoeling is dat na dat weekend Zulte proper is.

 

De straten die onder handen genomen zullen worden, zijn de volgende.

 

Op 26 april door de lagere school Leiebloem van  Machelen samen met Natuurlijk Zulte vzw
- Brugstraat vanaf hoevestraat tot op de brug (stuk van Brugstraat vanaf einde Hoevestraat tot aan brug is Deinze, enkel straten in Groot-Zulte worden betoelaagd)
- beide paadjes langs de Leie (die wandelpaadjes)
- Leihoekstraat vanaf Petegem tot einde in Machelen
- Petegemstraat volledig
- Rokerstraat
- Hoevestraat volledig tot aan Voordestraat vanaf het dorp
- Weidestraat vanaf grote baan tot hoevestraat
- Grammenestraat
eventueel ook

- Vaartstraat

- Brullenstraat
- Kortestraat
- Kerkweglos
- Veerstraat

afhankelijk van de tijd


Op 28 april wordt gestart om 9 u op het kerkplein van Olsene en gaan de volgende verenigingen elk een deel van Zulte onder handen nemen: 


1)  Natuurlijk Zulte vzw met een 10-tal mensen:
 - Waregemstraat
- Olsenestraat
- Waalstraat vanaf Olsenestraat tot Karreweg
- Boswegel : beide zijden spoorweg
- Groeneweg van Centrumstraat tot Tuttegemstraat

 

2)  Wild Beheer Eenheid Zultoutem met een 30-tal medewerkers:

 

In Machelen : Tuttegemstraat , Pannestraat , Sparrestraat , Kruishoutemstraat , Lange dreef , Bunderstraat (deel Machelen) , Brandstraat , Biesdonkstraat , Bokstraat , Stokstormstraat .

 

In Olsene : langs rechteroever Leie vanaf de nieuwe brug tot aan d’Hoyestraat (vnl op Dentergem), Rotsstraat ,  alle straten in de blok (Kerkstraat , Kasteelstraat , Grote Steenweg)

 

In Zulte : Karreweg (van Oudenaardse baan tot Leenstraat) , Blauwdreef , Zaubeekstraat (van Karreweg tot Waalbeekstraat) , Waalbeekstraat (van Zaubeekstraat tot Waalstraat) ,

 

In Zulte buiten de WBE Zulthoutem : gans de kapelhoek (detail van de geruimde straten wordt later medegedeeld).


3) KWB Olsene met 15 vrijwilligers:

 
- Machelenstraat
- Voordestraat
- Houtstraat
- Oudenaardestraat
- Ter Wallenstraat

- Meylegemstraat

- misschien Groeneweg (van Centrumstraat tot Houtstraat)

Open Jeugdwerk diende ook een aanvraag in en voorgesteld werd, vanuit de milieudienst van Zulte, de omgeving Limnanderdreef, Oeselgemstraat, Boelakendreef, Bremstraat, Vennestraat, Pontstraat, …of Ommegangstraat, Meersstraat, Drogenbommstraat, … te ontzwerfvuilen.

 

Zoals kan vastgesteld worden zal op deze manier ongeveer het hele Zultse grondgebied proper gemaakt worden, maar het kan niet de bedoeling zijn dat de gemeente of verenigingen binnen de gemeente jaarlijks of meermaals per jaar het afval van anderen moeten gaan opruimen.

 

Daarom wil de vzw Natuurlijk Zulte een actieplan uitbouwen om zwerfvuil aan te pakken.

 

Enkele ideeën die reeds in bespreking zijn, zijn de volgende:

 • Website ‘Schoon Zulte’ opstarten met foto’s van de schrijnende toestand langs bermen en in grachten én de hopen ingezameld materiaal én voorstellen om het te voorkomen
 • Borden met slogans plaatsen op de meest cruciale plaatsen
 • De zwervuilacties filmen en publiek bekijkbaar maken
 • Resultaten acties bekend maken, per straat/gebied
 • Kosten voor ophalingen en verwerking bekend maken
 • Bedrag van boete voor sluikstorten of op heterdaad betrappen van afval (zwerfvuil) bekend maken
 • Per gevonden blik (want dat is het meest schrijnend) een paaltje in de grond met een lintje zodat het zichtbaar wordt hoe erg het is
 • Kunstwerk maken met het zwerfvuil
 • Oproep aan iedere inwoner om waakzaam te zijn, oprichten meldpunt
 • Oproep om op een bepaalde dag eigen straat schoon te maken

 

Het actieplan werd voorgesteld op de milieuraad van 12 april.   Het werd algemeen positief onthaald, mits enkele bedenkingen bij bepaalde voorstellen.  De milieuraad veronderstelt dat borden en slogans niets zullen uithalen.  Natuurlijk Zulte vzw blijft van mening dat de burger, van Zulte of niet, met de neus op de feiten moet gedrukt worden.

 

 

Hilde Crevits, (Vlaams Volksvertegenwoordiger,  schepen van Openbare Werken en Milieu in Torhout en in het Vlaams Parlement maakt ze deel uit van de Commissie Woonbeleid, Stedelijk Beleid, Inburgering en Gelijke Kansen en de Commissie Leefmilieu, Natuur, Landbouw, Visserij, Plattelandsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening) deed een rondvraag bij 85 Vlaamse gemeente- en 2 provinciebesturen naar de aanpak van het straat- & zwerfvuilprobleem en een deel van haar conclusie luidt als volgt:

 

Analyse volgens aantallen: 100 stuks gemiddeld zwerfvuil bevatten:

o         50 sigarettenpeuken en 4 verpakkingen van rookwaren

o        11 kauwgumresten

o        12 allerlei gemengde verpakkingen

o         15 kunststof drankverpakkingen

o         4 blikjes

o        1,5 papier en karton

o         0,5 glas

o         0,2 drankkartons (tetrabrik)

 

Analyse volgens gewicht: 100 kg zwerfvuil bevat:

o         28 kg metaal waarvan 25 kg drankblikjes

o         19 kg papier – en karton (kranten, tijdschriften,…)

o         15 kg plastiek, waarvan 12 kg verpakkingen

o        13,5 kg gemengd afval

o        7 kg rookwarenverpakkingen

o        5 kg textiel

o        5 kg grof vuil

o        5 kg glas

o        2 kg keuken- en tuinafval

o        0,5 kg tetrabriks

 

Conclusie:

Het leeuwenaandeel van het zwerfvuil bestaat uit perfect recycleerbare zaken.

54% van het zwerfvuilgewicht bestaat uit verpakkingsafval, waarvan blikjes (25%) en

plastiek flessen (12%) het leeuwenaandeel vormen.

De hoge prijs van de restafvalzak heeft geen enkele invloed op het zwerfvuil, want hetgeen weggegooid wordt hoort niet in de restafvalzak thuis.

 

Met de studie die wij, Natuurlijk Zulte vzw,  reeds gevoerd hebben, kunnen we deze resultaten al op het zicht bevestigen.

 

Vanuit de milieuraad van 12 april 2007 wordt voorgesteld om na elke zwerfvuilactie een motie te richten aan de overheid om het verpakkingsafvalprobleem, blikjes en flesjes vooral, aan te kaarten.  Voorgesteld wordt om te pleiten voor een systeem met statiegeld en inzamelpunten van blikjes.

 

 

Wie wil helpen op 26 of 28 april of de andere acties wil helpen uitbouwen of fotomateriaal ter beschikking heeft, kan steeds contact opnemen met Sofie Dierick of Ives Claeys van vzw Natuurlijk Zulte via natuurlijk.zulte@busmail.net.

We verzamelen om 9 uur op het Kerkplein van Olsene.  Handschoenen en een veiligheidsvestje zijn voorzien voor iedere vrijwilliger.

Binnenkort kan u onze website van ‘Schoon Zulte’ verwachten…

 

21:08 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-07

Persbericht info-avond: Ik luier graag: alles over de herbruikbare luier

Persbericht info-avond: Ik luier graag: alles over de herbruikbare luier

 

Wasbare luiers?  … De oude doeken met spelden?

Katoenen doeken. Het heeft in zekere zin iets nostalgisch. De goeie oude tijd met heerlijk geurende baby’s gewikkeld in katoen. Dat was toen. De moderne wasbare luier is in alle opzichten modern en heeft dat geurig verleden ver achter zich gelaten.

Die nieuwe wasbare luier roept verschillende vragen op:

 • Is de wasbare luier werkelijk milieuvriendelijker?
 • Nemen we hiermee geen stap terug?
 • Hoeveel extra werk brengen ze met zich mee?
 • Is het wel goed voor baby’s billetjes?
 • Hoe zien ze eruit? 
 • Welke systemen bestaan er?
 • Waar vind ik meer informatie?
 • Waar koop ik ze?

Zeven procent van het huishoudelijk afval in Vlaanderen bestaat uit wegwerpluiers.    De laatste tijd is er enorm veel te doen geweest  rond luierafval.    Moeten wegwerpluiers opgehaald worden in aparte witte zakken?    Hoe kunnen we deze afvalberg vermijden?

Gelukkig bestaat er een alternatief voor wegwerpluiers namelijk herbruikbare luiers. Herbruikbare luiers zijn niet alleen beter voor het milieu. Ze zijn ook goedkoper en je kind wordt vlugger zindelijk wanneer je herbruikbare luiers gebruikt.  Om de herbruikbare luier te promoten, zou het goed zijn dat ook elke gemeente een subsidie toekent bij de aankoop ervan.

 

Om een antwoord te bieden op vele vragen over de voor- en nadelen van de herbruikbare luier organiseert Natuurlijk Zulte vzw ism Milieuadvieswinkel Gent een infoavond.    De deelnemers kunnen komen luisteren naar het hoe en waarom van wasbare luiers.    Een aantal luierouders zullen hun ervaringen delen, en de deelnemers kunnen hun vragen stellen, ervaringen uitwisselen en een kijkje nemen in de demokoffer.

Iedere bezoeker ontvangt een gratis infomap, zodat iedereen die dat wenst daarna zelf aan de slag kan.

Natuurlijk Zulte vzw (Sofie Dierick en Ives Claeys) diende vorig jaar een voorstel in op de milieuraad om de herbruikbare luiers te subsidiëren in de gemeente Zulte, naar het voorbeeld van Waregem.

Dit werd uitgesteld omdat een proefproject liep in De Pinte om de wegwerpluier selectief in te zamelen.  Voorlopig komt de selectieve inzameling van de luiers in Zulte er niet omdat de witte zak voor de luiers duurder is dan de zwarte zak (huidige prijs 0,5 euro) én bovendien moet de witte zak naar het containerpark gebracht worden.

Wij blijven opteren voor de subsidie voor de herbruikbare luier en door het organiseren van een infoavond willen we de druk wat verder op de ketel zetten.

 

Interesse?  Iedereen is van harte welkom Op 28 maart 2007 in Olsene/Zulte om 19u30 in het ontmoetingscentrum (OC) Olsene, Kerkstraat 36, 9870 Olsene.

Meer info en graag inschrijven op voorhand bij Sofie Dierick, Natuurlijk Zulte vzw via 0479/29.60.64 of natuurlijk.zulte@busmail.net

 

De infoavond 'ik luier graag' is een activiteit van de Gentse MilieuAdviesWinkel.  

Dé gratis advieswinkel voor duurzaam leven en wonen.  Zoals de naam al laat vermoeden kan je in deze winkel niets kopen. Je kan als inwoner van Oost-Vlaanderen wel gratis terecht voor informatie over duurzaam wonen en leven voor alle inwoners van Oost-Vlaanderen.

De MilieuAdviesWinkel is een permanent infoloket dat je concrete en praktijkgerichte antwoorden geeft op alle mogelijke vragen over milieuvriendelijk bouwen, verbouwen, leven, wonen, consumeren, voeding, mobiliteit, enzovoort.

Natuurlijk Zulte vzw heeft nog meer plannen om samen met de MilieuAdviesWinkel activiteiten uit te werken.  Zo wordt onder meer gewerkt aan het planadvies voor mensen die verbouwen (gratis advies voor milieu/energievriendelijke investeringen) en invoeren van eenvoudige energiebesparende maatregelen bij kansarmen, in samenwerking met het OCMW.

Meer info volgt later dit jaar.

 

20:50 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

Persbericht: Scholen komen padden overzetten tussen 19 en 30 maart 2007

 

De padden-, kikker- en salamanderoverzet werd opgebouwd op 10 februari in de Torrestraat in Machelen en de Houtstraat in Olsene.

 

Intussen zijn we een maand verder en is de trek goed op gang.  In tegenstelling tot de voorbije jaren zien we elke dag dieren de tocht naar hun voortplantingsplaats maken.   Een echte piek hebben we nog gehad.  Op piekdagen mogen we makkelijk 100 tot enkele honderden dieren overzetten.  Het record staat op 592 dieren op 1 dag.

 

We verwachten de piek dit jaar in de week van 19 maart.  We hebben dan ook opnieuw een heel aantal scholen uitgenodigd.  Van de allerkleinsten tot tieners, iedereen komt langs.

 

Een overzichtje:

o        19 maart: Nazereth: 4e leerjaar (9.15 uur)

o        20 maart: Vinkt (zonder Sofie Dierick van Natuurlijk Zulte vzw)

o        21 maart: Deinze, Sint-Hendrikscollege: 3e leerjaar (zonder Sofie Dierick van Natuurlijk Zulte vzw)

o        22 maart: Deinze Maricolen: 1ste leerjaar (8.40 uur)

o        23 maart: Zulte Vrije Basisschool: 3de kleuterklas (9 uur)

o        26 maart: Machelen Leiebloem: 4e leerjaar (9 uur)

o        27 maart: Olsene, 3de kleuterklas (9 uur)

o        29 maart: Deinze, Sint-Hendrikscollege: 3de kleuterklas (9 uur)

 

28 en 30 maart zijn voorlopig nog vrij.

 

Sofie Dierick van Natuurlijk Zulte vzw geeft eerst uitleg over het trekken van de dieren van de winterslaapplaats naar de voortplantingsplaats, de verschillen tussen padden en kikkers, de alpenwatersalamander en de kleine watersalamanders, tussen mannetje en vrouwtje.

Erna kunnen de kinderen aan de slag. In groepjes halen ze de dieren uit de emmers waarna we verzamelen op de weide bij de poel.  De dieren worden uit de emmers gehaald en bij het vrijlaten wordt de soort en het geslacht geregistreerd.

 

Verder kan ook elke zaterdag door iedereen geholpen worden bij de overzet.  Afspraak om 9 uur in de Torrestraat, ter hoogte van nummer 18.

 

 

Meer info bij Sofie Dierick, Natuurlijk Zulte vzw via 0479/29.60.64 of natuurlijk.zulte@busmail.net

 

 

 

20:49 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-02-07

Paddenoverzet in Machelen en Olsene

Na de winterslaap zullen de padden, kikkers en salamanders terug ontwaken in maart.  Zoals jaarlijks organiseert Natuurlijk Zulte vzw een paddenoverzet in de, intussen bekende, Torrestraat in Machelen.

Na vraag van een lid van Natuurlijk Zulte vzw, uit de Houtstraat in Olsene, zal ook daar een overzet georganiseerd worden.

Voor Machelen blijft Sofie Dierick de verantwoordelijke contactpersoon.  Voor Olsene wordt dat Timitri Tieberghien.

 

Voor beide overzetten zijn nog altijd mensen welkom die willen helpen bij het plaatsen van de doeken en emmers; het overzetten van de dieren in ochtend- en avondteam en het afbreken van de overzet.

 

Volgende data zijn voorzien voor beide plaatsen:

  • opzetten op 10/02/2007 vanaf 9 uur,  afhankelijk van het weer
  • overzet loopt dan van 10/02/2007 tot en met 14/04/2007
  • afbreken in de voormiddag op 14/04/2007 vanaf 9.30 u

 

Verder geeft Sofie Dierick elke zaterdagochtend in maart en april uitleg bij de overzet in Machelen. Om 9.00 u wordt verzameld in de Torrestraat op volgende data: 03, 10, 17, 24, 31/03 en 07/04/2007.  Iedereen die dieren wil helpen overzetten is elke keer opnieuw van harte welkom.

 

Verder verwachten we in de piekweek weer een aantal lagere- en kleuterscholen.

 

Wie zich geroepen voelt om eenmalig te helpen of in het team van overzetters te stappen of als school wil langskomen, kan (voor beide plaatsen) contact opnemen met Sofie Dierick via natuurlijk.zulte@busmail.net of 0479/29.60.64.

 

 

Voor meer detail over de aantallen van de padden, kikkers en salamanders, kunt u steeds contact opnemen met Sofie Dierick.

18:22 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-01-07

 Voeren en Beloeren telweekend 3 & 4 februari 2007

ac1bannervoerenenbeloeren

Voeren en Beloeren telweekend 3 & 4 februari 2007

Op 3 & 4 februari 2007 organiseert natuurpunt een telweekend.  Dan tellen we met zijn allen onze tuinvogels.   Natuurlijk Zulte vzw, roept hierbij alle  leden op om deel te nemen aan de telling.  

De brochure voeren en beloeren, kunt u vanaf volgende week verkrijgen bij: Natuurlijk Zulte vzw, Zandweg 21, Machelen    09/380.15.25

De resultaten kunnen ook telefonisch doorgegeven worden, dan doen wij het nodige voor u.

 

Download de brochure (.PDF, 390kb), binnenpagina met foto's van tuinvogels.


Hoe tellen?

Na het voederen een half uurtje of iets langer tellen levert reeds genoeg gegevens op om een goed beeld te vormen van de vogelrijkdom in je tuin.
Noteer per soort het grootste aantal dat je op hetzelfde moment hebt geteld op of nabij de voederplaats.
Een voorbeeld: op 5 februari zie je op 9u34 drie koolmezen op de plank, op 9u58 vier op de plank en 1 aan de vetbol, op 10u geen en op 10u13 vier. In dit geval vul je op het formulier naast koolmees het getal vijf.
Je hoeft niet op beide dagen waar te nemen! Maar het mag.
Noteer ook soorten die niet in de lijst van 20 vogelsoorten op het formulier voorkomen als ze de voederplaats bezoeken. Die lijst van 20 is enkel een hulpmiddel om snel de waarnemingen te noteren.

 

22:53 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

30-12-06

Natuurlijk Zulte is en blijft!

Natuurlijk Zulte vzw ontstond 4 jaar geleden als vereniging voor de paddenoverzet en de compostmeesters van Zulte, met als touwtrekkers Sofie Dierick en Ives Claeys.   Bij opstart van Natuurlijk Zulte vzw was de doelstelling om zowel de natuur- als sociale aspecten uit te werken.

Natuurlijk Zulte 2 betekenissen:
Natuur(lijk) van natuur, bezig zijn met natuur, ecologie en duurzaamheid en natuurlijk (vaneigens) Zulte, van voor en door Zultenaars.   Voorgaande jaren werkte de vereniging haar activiteiten vooral uit op vlak van natuur, ecologie en duurzaamheid.
Voor 2007 zijn we klaar om het aspect Natuurlijk Zulte (vaneigens Zulte in dialect) verder uit te bouwen.

Hieronder een reeks van onze toekomstige activiteiten:
Paddenoverzet: met doelstelling padden, kikkers en salamanders over te zetten.   Dit initiatief trekt een 10-tal scholen die met hun pupillen uitleg krijgen over de padden, kikkers en salamanders en het doel van de overzet.    Niet enkel voor kinderen staat dit inititatief open ook volwassenen en verenigingen komen meer en meer af op dit initiatief. Traditioneel gaat de overzet door in de Torrestraat in Machelen.  Een tweede overzet in de Houtstraat wordt overwogen, in samenwerking met een lid van de vzw Natuurlijk Zulte.

Compostmeesters: De compostmeesters Sofie Dierick en Ives Claeys blijven ter beschikking staan van de Zultse bevolking om uitleg te geven over thuiscomposteren.

Dit iedere 3de zaterdag van de maand op containerpark van Machelen, via thuisbezoeken op afspraak en op 10 juni op de zondagsmarkt in Zulte.

Verder zullen we op aanvraag opnieuw les geven in de Zultse lagere scholen.  (Schoolprojecten)


Zwerfvuilacties: op 26 april gaat in Machelen een zwerfvuilactie door i.s.m de lagere school en op 28 april zal een actie plaatsvinden i.s.m. Wildbeheer Zulte.
 
Infoavonden:  Vanaf 2007 start Natuurlijk Zulte vzw met het organiseren van 2-maandelijkse infoavonden.   De eerste (op 28 maart) zal gaan over herbruikbare luiers.   Zo volgen nog zonne-energie, energiebesparing, milieuvriendelijke brandstoffen enz. alsook een debatavond rond de film: An incovenient truth en nog zoveel meer (fietstochten enz).

 
O
nder thema “Natuurlijk (vaneigens) Zulte”  willen we activiteiten organiseren om mensen dichter bij de modernere samenleving te brengen.   Velen kennen nieuwe technieken van horen zeggen en oppervlakkig gebruik, maar wat kan je er mee en wat zijn de mogelijkheden.    Onder het motto en logo Wa is da?  Hoe werkt da?” zal Natuurlijk Zulte vzw verscheidene activiteiten uitwerken, zoals: digitale fotografie, GPS, internet,...


Deze activiteiten zullen georganiseerd worden in samenwerking met de Zultse zelfstandigen en verenigingen.    Zoals de doelstellingen van Natuurlijk Zulte vzw voorschrijven.

Om het belang van duurzaamheid en betrokkenheid van en in de gemeente te vertegenwoordigen, kunnen we nog meegeven dat onze twee vertegenwoordigers vanaf januari zullen zetelen in de gemeenteraad, comissie milieu, IVM en naar jarenlange traditie (12 jaar) blijft Sofie Dierick ook zetelen in de milieuraad.

 

Voor meer info:

Sofie Dierick 0479/29.60.64

Namens Natuurlijk Zulte VZW

 

14:37 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-09-06

Voorstelling Natuurlijk Zulte VZW

Iedereen is geboeid door natuur en milieu.  De  natuur en het milieu, het zijn twee begrippen geworden.  We kunnen met z’n allen de natuur sparen door zuinig om te gaan met het milieu.  Om aan te zetten tot respect, begrip, zorg voor beide bestaan er o.a. natuurverenigingen en de groene partij(en).

Voor velen onder ons zijn die net iets , te excentriek, te gefascineerd, te idealistisch.  En dat is net wat wij niet willen zijn.

 

Natuurlijk Zulte vzwmoet een vereniging worden van mensen in Zulte, voor mensen in Zulte.

We willen onze medeburgers laten weten dat Zulte nog mooi is en dat er iets kan gedaan worden om dat nog te verbeteren.  Zonder het te weten zijn er al veel mensen bezig om zich om hun eigen milieu, hun eigen stukje natuur (de tuin, het huis, de leefomgeving, de gewoontes) te bekommeren.  Dat mag gezien worden. En die kennis mag overgedragen worden.  Daar gaan wij aan werken.

Ives en Lindsy Claeys, Ignace Degreef en Sofie Dierick.  Vier namen, vier mensen die iets willen beginnen om Zultenaars aan te sporen mee te doen met hun ideeën.

 

Die ideeën zijn niet excentriek, wij komen niet in protest, wij zijn niet ‘de groene’, wij breken geen projecten af.  Nee, wij denken positief en willen jullie, Zultenaars en wie weet ook niet-Zultenaars motiveren om iets te doen met of in de natuur en met respect voor het milieu.   Wij zullen enkel acties doen met het oog op educatie gekoppeld aan sport, jeugd en jongeren.

 

Ives en Sofie zijn twee compostmeesters (en rasechte Zultenaars) en Sofie was actief vrijwilliger bij werkgroep Leievallei van Stichting Omer Wattez vzw.  Het idee broeide samen een vereniging te starten, zonder de ‘groene’ achtergrond, zonder aanwijzende vinger.  Daarom werd een punt gezet achter de medewerking bij stichting Omer Wattez en zal totaal los daarvan gewerkt worden.

 

Om een idee te geven van enkele van de acties die we uitwerken, kunnen we het volgende reeds verraden:

Ÿ          Fietstocht rond het thuiscomposteren (veel mensen composteren op hun eigen manier en het werkt en dat willen we laten zien)

Ÿ          Fietstocht rond ecologisch wonen (herhaling)

Ÿ          Demonstratie verhakselen van hout

Ÿ          Concrete sensibilisatie rond afvalpreventie

Ÿ          Zwaluwhuisjes bouwen

Ÿ          Musseninventarisatie

Ÿ          Energiezuinig huishouden

Ÿ          Kriebelbeestjes in je tuin

Ÿ          Paddenoverzet in Torrestraat (verderzetten)

Ÿ          Open-tuin-dagen in Zulte

Ÿ          En nog veel meer ….

 

Alle acties zijn educatief opgebouwd worden en staan open voor kinderen, jongeren, volwassenen, gepensioneerden, in gezinsverband of voor alleenstaanden, zijn, kortom voor iedereen.

Iedereen kan iets bijleren, zich amuseren, vrienden maken, …

19:52 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-09-06

Gezocht:

Natuurlijk Zulte vzw, is op zoek naar creatieve krachten die zich willen inzetten voor het milieu.

Voelt U zich geroepen om mee te werken?   Dan is Natuurlijk Zulte iets voor jou.

We zijn op zoek naar:

1. bestuursleden (uitdenken en uitstippelen van activiteiten)

2. medewerkers om de activiteiten in goede banen te leiden.

meer info: Sofie Dierick 09/380.15.25 sofie.dierick@skynet.be

 

10:12 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-08-06

Voorstelling Natuurlijk Zulte vzw

Iedereen is geboeid door natuur en milieu.  De  natuur en het milieu, het zijn twee begrippen geworden.  We kunnen met z’n allen de natuur sparen door zuinig om te gaan met het milieu.  Om aan te zetten tot respect, begrip, zorg voor beide bestaan er o.a. natuurverenigingen en de groene partij(en).

Voor velen onder ons zijn die net iets , te excentriek, te gefascineerd, te idealistisch.  En dat is net wat wij niet willen zijn.

 

Natuurlijk Zulte vzw’ moet een vereniging worden van mensen in Zulte, voor mensen in Zulte.

We willen onze medeburgers laten weten dat Zulte nog mooi is en dat er iets kan gedaan worden om dat nog te verbeteren.  Zonder het te weten zijn er al veel mensen bezig om zich om hun eigen milieu, hun eigen stukje natuur (de tuin, het huis, de leefomgeving, de gewoontes) te bekommeren.  Dat mag gezien worden. En die kennis mag overgedragen worden.  Daar gaan wij aan werken.

Ives en Lindsy Claeys, Ignace Degreef en Sofie Dierick.  Vier namen, vier mensen die iets willen beginnen om Zultenaars aan te sporen mee te doen met hun ideeën.

 

Die ideeën zijn niet excentriek, wij komen niet in protest, wij zijn niet ‘de groene’, wij breken geen projecten af.  Nee, wij denken positief en willen jullie, Zultenaars en wie weet ook niet-Zultenaars motiveren om iets te doen met of in de natuur en met respect voor het milieu.   Wij zullen enkel acties doen met het oog op educatie gekoppeld aan sport, jeugd en jongeren.

 

Ives en Sofie zijn twee compostmeesters (en rasechte Zultenaars) en Sofie was actief vrijwilliger bij werkgroep Leievallei van Stichting Omer Wattez vzw.  Het idee broeide samen een vereniging te starten, zonder de ‘groene’ achtergrond, zonder aanwijzende vinger.  Daarom werd een punt gezet achter de medewerking bij stichting Omer Wattez en zal totaal los daarvan gewerkt worden.

 

Om een idee te geven van enkele van de acties die we uitwerken, kunnen we het volgende reeds verraden:

Ÿ          Fietstocht rond het thuiscomposteren (veel mensen composteren op hun eigen manier en het werkt en dat willen we laten zien)

Ÿ          Fietstocht rond ecologisch wonen (herhaling)

Ÿ          Demonstratie verhakselen van hout

Ÿ          Concrete sensibilisatie rond afvalpreventie

Ÿ          Zwaluwhuisjes bouwen

Ÿ          Musseninventarisatie

Ÿ          Energiezuinig huishouden

Ÿ          Kriebelbeestjes in je tuin

Ÿ          Paddenoverzet in Torrestraat (verderzetten)

Ÿ          Open-tuin-dagen in Zulte

Ÿ          En nog veel meer ….

 

Alle acties zijn educatief opgebouwd worden en staan open voor kinderen, jongeren, volwassenen, gepensioneerden, in gezinsverband of voor alleenstaanden, zijn, kortom voor iedereen.

Iedereen kan iets bijleren, zich amuseren, vrienden maken, …

10:10 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-07-06

Uitslag compostvatenwedstrijd: de winnaars

Uitslag compostvatenwedstrijd: de winnaars

Hittegolf in compostvat

Kraste je ook mee tijdens een van de activiteiten van Juni Compostmaand? Hoop je een compostvat te winnen? Dan ben je vast benieuwd naar de uitslag van de schiftingsvraag.
Het compostvat van Vlaco-medewerker van dienst wordt inderdaad goed gebruikt en is bijgevolg steeds goedgevuld.
Een paar keer per jaar wordt het omgezet en komt er een kruiwagen afgewerkte compost uit die meestal in de groentetuin wordt gebruikt.
Dit jaar waren het eind juni de bessenstruiken die wel een portie compost konden gebruiken. Het compostvat werd leeggemaakt en omgezet op dinsdag 27 juni. De halfverteerde compost en het verse materiaal werden vermengd en opnieuw in het vat gedaan.
Aanvankelijk steeg de temperatuur in het vat maar langzaam. De eerste dagen was het er niet veel warmer dan buiten. Maar begin juli was het prijs. De micro-organismen in het vat waren niet meer te stuiten. De inhoud was ook flink gezakt. En de rode compostwormen die zich uit de hitte hadden kunnen redden, troepten samen tegen de koelere buitenwand van het vat.
Op 2 juli om 12u was het zo ver en ging de priem van de digitale thermometer het vat in. Zelfs de Vlaco-medewerker was aangenaam verrast over de uitslag: 53,55°C!

Winnaars:

Jochen Parmentier

Van Assche Germain

Beilleur Edwin

De winnaar kunnen de compostvaten ophalen bij Sofie Dierick, Zandweg 21 9870 Machelen-Zulte na afspraak 0479/29.60.64

Nogmaals proficiat en bedankt aan alle deelnemers en bezoekers.

18:42 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-06-06

Natuurlijk Zulte stelt zich voor

Iedereen is geboeid door natuur en milieu.  De  natuur en het milieu, het zijn twee begrippen geworden.  We kunnen met z’n allen de natuur sparen door zuinig om te gaan met het milieu.  Om aan te zetten tot respect, begrip, zorg voor beide bestaan er o.a. natuurverenigingen en de groene partij(en).

Voor velen onder ons zijn die net iets , te excentriek, te gefascineerd, te idealistisch.  En dat is net wat wij niet willen zijn.

 

Natuurlijk Zulte vzw’ moet een vereniging worden van mensen in Zulte, voor mensen in Zulte.

We willen onze medeburgers laten weten dat Zulte nog mooi is en dat er iets kan gedaan worden om dat nog te verbeteren.  Zonder het te weten zijn er al veel mensen bezig om zich om hun eigen milieu, hun eigen stukje natuur (de tuin, het huis, de leefomgeving, de gewoontes) te bekommeren.  Dat mag gezien worden. En die kennis mag overgedragen worden.  Daar gaan wij aan werken.

Ives en Lindsy Claeys, Ignace Degreef en Sofie Dierick.  Vier namen, vier mensen die iets willen beginnen om Zultenaars aan te sporen mee te doen met hun ideeën.

 

Die ideeën zijn niet excentriek, wij komen niet in protest, wij zijn niet ‘de groene’, wij breken geen projecten af.  Nee, wij denken positief en willen jullie, Zultenaars en wie weet ook niet-Zultenaars motiveren om iets te doen met of in de natuur en met respect voor het milieu.   Wij zullen enkel acties doen met het oog op educatie gekoppeld aan sport, jeugd en jongeren.

 

Ives en Sofie zijn twee compostmeesters (en rasechte Zultenaars) en Sofie was actief vrijwilliger bij werkgroep Leievallei van Stichting Omer Wattez vzw.  Het idee broeide samen een vereniging te starten, zonder de ‘groene’ achtergrond, zonder aanwijzende vinger.  Daarom werd een punt gezet achter de medewerking bij stichting Omer Wattez en zal totaal los daarvan gewerkt worden.

 

Om een idee te geven van enkele van de acties die we uitwerken, kunnen we het volgende reeds verraden:

Ÿ          Fietstocht rond het thuiscomposteren (veel mensen composteren op hun eigen manier en het werkt en dat willen we laten zien)

Ÿ          Fietstocht rond ecologisch wonen (herhaling)

Ÿ          Demonstratie verhakselen van hout

Ÿ          Concrete sensibilisatie rond afvalpreventie

Ÿ          Zwaluwhuisjes bouwen

Ÿ          Musseninventarisatie

Ÿ          Energiezuinig huishouden

Ÿ          Kriebelbeestjes in je tuin

Ÿ          Paddenoverzet in Torrestraat (verderzetten)

Ÿ          Open-tuin-dagen in Zulte

Ÿ          En nog veel meer ….

 

Alle acties zijn educatief opgebouwd worden en staan open voor kinderen, jongeren, volwassenen, gepensioneerden, in gezinsverband of voor alleenstaanden, zijn, kortom voor iedereen.

Iedereen kan iets bijleren, zich amuseren, vrienden maken, …


20:14 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-06-06

 Compostdemo markt Zulte overdonderend succes

Op zondag 11/06/2006 organiseerden de compostmeesters van Natuurlijk Zulte VZW een compostdemo op de zondagsmarkt in Zulte.    Dit initiatief kende een enorm succes bij zowel jong als oud.  Natuurlijk zulte vzw mocht een 200-tal bezoekers van zowel binnen als buiten Zulte verwelkomen en te woord staan.    Een heleboel mensen dongen mee om een van de drie compostvaten te winnen.  Iedere bezoeker ontving een gratis zakje compost.  De compostmeesters lichtten het gebruik ervan toe.
De compostmeesters, Sofie Dierick en Ives Claeys, beantwoordden de vele vragen van geïnteresseerde bezoekers.
Het was ook verrassend te zien hoe de kleinsten vol bewondering keken naar de verschillende beestjes die leven in compostvaten.    Deze konden ze bekijken, met behulp van de compostkoffer, die de compostmeesters gebruiken om les te geven in lagere scholen.
Dit initiatief zal zeker een jaarlijks vervolg kennen.    Voorts stelt Natuurlijk Zulte vzw alles in het werk om,  4-maandelijks een informatieavond te organiseren in 1 van de Zultse ontmoetingszalen ,  bekendmaking lespaketten en lessen door compostmeesters in lagere scholen,  huisbezoeken bij mensen die een vat of -bak wensen op te starten of die problemen ondervinden met hun compostvat of -bak.
 
Meer info kan verkregen worden bij een van onze compostmeesters van Natuurlijk Zulte vzw:

 

Sofie Dierick                                                 Ives Claeys 

Zandweg 21–9870 Machelen-Zulte             Olsenestraat 172 - 9870 Olsene - Zulte

09/380.15.25 – 0479/29.60.64                   09/388.66.35

e-mail: natuurlijk.zulte@busmail.net

blog: http://thuiscomposteren.skynetblog.be  of http://natuurlijkzulte.skynetblog.be
20:16 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-05-06

Uitslag kleurwedstrijd paddenoverzet scholen

Ziehier de uitslagen van de kleurwedstrijd.   Het was een hele opgave om de mooiste tekeningen uit te kiezen tussen de 100-den inzendingen.    De prijzen zullen persoonlijk gebracht worden.    Wij wensen iedereen te bedanken voor de mooie tekeningen en deelname aan de paddenoverzet in de Torrenstraat, en hopen jullie volgend jaar terug te mogen verwelkomen.   De tekeningen van de kleurwedstrijd kunnen jullie op 11/06 bewonderen op de compoststand.    Deze zal staan op de Zondagsmarkt in Zulte (naast bibliotheek).
VBO 3de kleuterklasVBO Olsene 3de kleuter
Vantieghem LouisVan de Velde Nathan
Annelique RoggeVanhouttegem Minne
De Clercq NikitaVan de Velde Lies
Leiebloem Machelen 4BSt.-Hendrickcollege / 3A
Dhont JustineDe Loof Judith
Delputte LoreWieme Gauthier
Berlez Silket' Kindt Hélène
Leiebloem 4AErasmus L2A
De Luycker JaminaStichelbout Femke
Bossier EliseVandecasteele Lars
Van Haecke LaurenceVan den heede
 

10:35 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-05-06

De compostmeesters van Natuurlijk Zulte geven compostdemo op zondagsmarkt Zulte

De compostmeesters van Natuurlijk Zulte geven compostdemo op zondagsmarkt Zulte
 
De helft van ons huisvuil bestaat uit keuken- en tuinafval. Het selectief ophalen en grootschalig composteren van groenten-, fruit- en tuinafval is zeer duur en eigenlijk niet nodig. Door het zogenaamde G.F.T. thuis te verwerken, houden we de kringloop kort en dalen de kosten van afvalverwerking gevoelig. En wat meer is: in plaats van afval, oogsten we na enkele maanden kwaliteitsvolle compost!

Sommigen beschouwen het composteringsproces als een vieze bedoening die niet thuis hoort in een moderne tuin ... Niets is minder waar! Het compostvat maakt thuiscomposteren zeer toegankelijk voor een breed publiek. Het is proper en hygiënisch, absoluut niet moeilijk, en past ook in een kleine tuin.
Juni compostmaand
Uniek project:  compoststand zondagsmarkt Zulte
De compostmeesters Sofie Dierick en Ives Claeys organiseren  op 11/06 een demovoormiddag op de zondagsmarkt in Zulte.    Met dit project willen we de drempel voor geïnteresseerde, toekomstige composteerders verlagen om informatie of hulp te vragen.
Reeds enkele jaren merkt Natuurlijk Zulte vzw op dat de drempel voor de bewoners te hoog is, om de compoststand van onze compostmeesters te bezoeken op het containerpark te Machelen.   Dit is en blijft nog steeds mogelijk iedere 3de zaterdag van de maand.
 
Op de stand (trailer die ter beschikking werd gesteld door transportfirma G.Snel Logistics Belgium uit Deinze) zullen de compostmeesters de vele vragen van geïnteresseerden beantwoorden.    Ook zal er een demonstratie zijn van de verschillende technieken voor thuiscomposteren.   Daar zullen de bezoekers kennis kunnen maken met zowel compostvaten en  compostbakken.  Voor mensen die geen tuin hebben is er de wormenbak.   
 
Voor de allerkleinsten, voorzien de compostmeesters van Natuurlijk Zulte VZW een schminkstand.     Iedere bezoeker krijgt een zakje van 10 liter compost en maakt kans op een gratis compostvat.   Er zal ook gezorgd worden voor een muzikale sfeer.
 
 
De compostmeesters staan klaar voor U:
Lespaketten voor lagere scholen
Sinds kort is Natuurlijk Zulte vzw ook gestart met het geven van compostlessen voor lagere scholen.    Daar geven de compostmeesters, Sofie en Ives uitleg over composteren.   De kinderen maken dan ook kennis met de verschillende diertjes die helpen bij het composteringsproces in levende lijve.   Daarbij maken ze gebruik van de compostkoffer, met loepes, potjes, een doorsnede van een compostvat, en de wormenbak.
 
Huisbezoeken
De compostmeesters doen ook aan huisbezoeken, om mensen met problemen te helpen hun compostvat terug in orde te krijgen.    Opzetten van een compostvat is eveneens mogelijk.    Dit kan enkel op afspraak.
 
Composteren een kinderspel: de compostmeesters op Roefel
Op 24 juni neemt Natuurlijk Zulte vzw deel aan Roefel.   De kinderdag bij uitstek.    De kinderen kunnen dan kennismaken met alles wat met composteren te maken heeft.  Ook daarvoor maken de compostmeesters gebruik van de compostkoffer.
Meer info volgt later.
 
voor meer info
Natuurlijk Zulte VZW
Dierick Sofie,
Zandweg 21
9870 Machelen-zulte
09/380.15.25

21:22 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-04-06

EVEN PROEVEN VAN DIGITALE FOTOGRAFIE

EVEN PROEVEN VAN DIGITALE FOTOGRAFIE Het digitaal fototoestel is niet meer weg te denken uit de wereld van de fotografie. De filmrolletjes zijn aan het verdwijnen en stilletjes aan schakelt iedereen over naar digitaal fotomateriaal.

Binnenkort kan je even kennis maken met de wereld van de digitale fotografie. Tijdens deze avond kom je ondermeer te weten wat de kenmerken zijn van een goed toestel, waar je moet op letten bij het nemen van digitale foto’s en hoe je digitale foto’s kan laten afdrukken of bewaren voor het nageslacht.

Zowel zij die al digitaal fotograferen als zij voor wie dit nog compleet nieuw is, zijn van harte welkom. Breng gerust je camera mee om nog die avond zelf één en ander in praktijk om te zetten.

Hou onze site dus goed in het oog.   De voorbereidingen, onderhandelingen zijn volop bezig... Tot binnenkort.   Info: 0479/29.60.64

18:16 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-06

 De compostmeesters geven les aan het 1ste leerjaar

Op 27 april vanaf 14.10 u werd les gegeven in de gemeenteschool van Zulte aan de eerste leerjaren.

Dit kaderde in de week rond afval.  De kinderen leerden sorteren.  Daarnaast leerden ze wat in welke vuilnisbak hoort en hoe het verwerkt wordt.  PMD, glas, papier/karton, metaal, restafval en natuurlijk GFT en tuinafval horen allemaal in een aparte bak voor verwerking.

De compostmeesters van Zulte, Ives Claeys en Sofie Dierick, van Natuurlijk Zulte vzw, brachten de kinderen alles bij over het thuiscomposteren. 

Hoe moet gecomposteerd worden, hoe de compostbak moet opgezet worden, welke beestjes hier tewerk gaan, … werd bijgebracht aan de kinderen op een ludieke manier.  Hiertoe werd de compostkoffer van IVM gebruikt met allerlei materiaal zoals loepes, determinatietabellen enz.  Ineens werden ook de compostvaten op school goed op weg gezet werd een wormenbak gedemonstreerd.

 

Wie ook een info-sessie wil in zijn klas of vereniging, kan steeds contact opnemen met de compostmeesters via natuurlijk.zulte@busmail.net of op 09/380.15.25.

Onze compostmeester Sofie Dierick geeft les over thuiscomposteren.

Ives Claeys maakte het compostvat terug in orde.   Nu kan het echte werk weer beginnen.

Zo ziet een compostvat binnenin uit.

 

18:01 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-04-06

Lagere school De Leiebloem uit Machelen haalde samen met Natuurlijk Zulte vzw zwerfvuil op

Lagere school De Leiebloem uit Machelen haalde samen met Natuurlijk Zulte vzw zwerfvuil op

In het kader van de actie van IVM die de gemeenten aanspoorde zwerfvuilacties te organiseren in de tweede helft van maart, deed de lagere school De Leiebloem uit Machelen samen met de vzw Natuurlijk Zulte een extra actie. Deze ging door op 27 april vanaf 9 u tot de middag.

Bedoeling was de volgende straten onder handen te nemen: · volledige Petegemstraat vanaf dorp tot aan Torenpark in Deinze · Leiehoekstraat (volledig)

· Rokerstraat (volledig) · Brugstraat vanaf Hoevestraat tot op de brug (misschien nog wat verder, hangt af van de tijd) · oude leiearm (de paadjes) · Vaartstraat (volledig) · Kloosterstraat (volledig)

De klassen die meewerkten waren de 4des, 5des en 6des. In totaal ging het om 130 dol enthousiaste leerlingen.

 

Door het uitvoeren van dergelijke actie dringt het pas door hoe erg het gesteld is met het zwerfvuil. Het doel van de vzw Natuurlijk Zulte is dat elke leerling doorgeeft aan leeftijdgenoten, maar ook aan ouders en familie dat weggooien of dumpen van afval langs openbare wegen moet ophouden en zwaar bestraft zou moeten worden. Hopelijk draagt iedereen zijn steentje bij om de boodschap uit te dragen.

Voor meer info over deze of voorbije acties kan de vzw Natuurlijk Zulte gecontacteerd worden via Sofie Dierick op 09/380.15.25 of natuurlijk.zulte@busmail.net

22:26 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |