29-03-06

PERS: Scholieren zetten padden over

 » Koen Ghyselinck | 27.03.2006
Lagere scholen uit Machelen, Deinze, Vinkt, Nazareth en Olsene zetten deze week padden over in de Torrestraat. Normaal was de paddentrek al begonnen, maar de lage temperaturen van de laatste weken stelden de massale trek van padden, kikkers en salamanders uit. Nu het kwik boven 7 graden is gestegen en het regelmatig regent is de paddentrek op gang gekomen. Ondertussen werden al een 80-tal diertjes overgezet.

De overzetters wachten nu vol spanning op de grote overtocht. Ook heel wat lagere schoolkinderen zullen deze week een handje toesteken bij het overzetten van de diertjes. De zaterdagochtendpresentatie in de Torrestraat te Machelen kent ook een flinke stijging van het aantal bezoekers. En de tentoonstelling kan nog steeds uitgeleend worden.

Meer info: Sofie Dierick: 0479/29 60 64 of 09/380 15 25
natuurlijkzulte@busmail.net

18:46 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-06

PERS: De hele gemeente is opnieuw proper

28/03/2006

Zulte.   Met liefst 4 succesvolle opruimacties door vier verenigingen is het zwerfvuil zowat in de hele gemeente weg.   Via de lenteschoonmaak hopen de deelnemers en de organisatoren, huisvuilintercommunale IVM en de gemeente, dat de burgers iets meer verantwoord omspringen met hun omgeving en het milieu.

Er werd gekozen voor een verdeling van het gebied in plaats van een gecoördineerde actie.   Dus kamden Wildbeheer Eenheid Zultoutem, KWB Olsene, Landelijke Gilde Machelen en vzw Natuurlijk Zulte ieder een deel van de gemeente uit

Sofie Dierick van Natuurlijk Zulte:"Ons gebied besloeg de zone Kerkstraat, Herderstraat en Oliebergstraat.   Omdat de vervuiling daar nog meeviel, pakten we ook de Rijksweg (N43 Gent-Kortrijk) tussen Olsene en Machelen aan.   We vulden drie aanhangwagens met blikjes, fesjes, plastic, wielschijven , autobanden en een verkeersbord."

 

Ivan Vanderbeken was met KWB Olsene actief in de zone Houtstraat, Karreweg, Oudenaardestraat, Voordestraat en Machelenstraat: "Wij kregen twee aanhangwagens vol met vooral blik.   Opmerkelijk was wel het dumpen van autobanden in de Machelenstraat."

De viervoudige actie krijgt nog een toetje op 27 april: dan maakt de vrije school Machelen haar omgeving opnieuw kraaknet.

(JRZ)

18:56 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-06

 zwerfvuilactie Natuurlijk Zulte VZW (Rijksweg terug proper)

18:56 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Lagere scholen tonen massale belangstelling paddenoverzet

Scholen Machelen, Deinze, Vinkt, Nazareth en Olsene zetten padden over 
Scholen op bezoek
De paddenoverzet in de Torrestraat moet nog op gang komen.    De lage temperaturen van de laatste weken stellen dan ook de massale trek van de padden, kikkers en salamanders uit.    Van zodra de temperaturen stijgen tot 7 graden en een beetje regen zal de trek op gang komen.   
Ondertussen werden al een 80-tal diertjes overgezet, wat betekent dat de overzet begonnen is.
 
De overzetters zitten al vol spanning te wachten op de grote overtocht.   Ook diverse lagere schoolkinderen, zitten al vol spanning te wachten op hun paddenuitstapje.     De grote dag, waarbij kinderen van diverse lagere scholen, voor de eerste keer in levende lijve padden, kikkers en salamanders kunnen bewonderen, en zelfs een handje mogen toesteken om die diertjes te helpen overzetten., is gepland voor volgende week. 
 
Volgende data zijn gereserveerd:
27/03: 8.40 u O.L. Vrouwschool Deinze, 1ste leerjaar (1 klas) + 9.00 u Sint-Hendrikscollege Deinze, 3e kleuter (1 klas)
28/03: 8.40 u Zeveren, 1ste leerjaar (1 klas) + 9.00 u Leiebloem MAchelen, 4e leerjaar (2 klassen)
29/03: 8.45 u Olsene, 3e kleuter  (2 klassen)
30/03: 8.45  u Vinkt (1 klas)
31/03: 9.15 u Erasmus Deinze, 2e leerjaar (2 klassen)
 
Ook de zaterdagpresentatie om 9u00 in de Torrestraat kent reeds een enorme stijging van het aantal bezoekers.    De tentoonstelling kan nog altijd uitgeleend worden.
 
 Info:
Dierick Sofie - 0479/29.60.64 -  09/380.15.25 - natuurlijkzulte@busmail.net

10:00 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

15-03-06

Zwerfvuilactie Natuurlijk Zulte VZW

‘Zwerfvuil, niet bij ons!’ is een actie van IVM en de 19 deelnemende gemeenten die ten strijde gaan tegen zwerfvuil.  In de tweede helft van maart wordt een campagne uitgewerkt om het zwerfvuil uit het straatbeeld te krijgen.

 

Zwerfafval wordt het hele jaar door opgeruimd.  Dit kost de gemeente handenvol geld aan personeel, transport- en verwerkingskosten.  Deze kosten worden nadien aan de burgers doorgerekend.  We betalen dus allemaal de rekening voor het onverantwoord gedrag van anderen.  De IVM en de gemeenten willen met deze lenteschoonmaak de burgers attent maken op de problematiek omtrent het zwerfvuil en de aanzet geven tot een milieuvriendelijker gedrag.

 

Plaatselijke verenigingen

Ook in Zulte vinden allerlei acties plaats door de plaatselijke verenigingen.  Volgende verenigingen doen mee: Wild Beheer Eenheid Zultoutem (18/03 van 9 tot 13 uur), KWB Olsene 18/03 van 9-12 uur), Landelijke Gilde Machelen (19/03 van 9 tot 12 uur) en Natuurlijk Zulte vzw.

 

Gezocht:

Natuurlijk Zulte vzw is nog op zoek naar mensen die willen helpen de handen uit de mouwen te steken op zaterdag 25 maart.

Wij verzamelen tegen 13.30 u op het kerkplein van Olsene.  Van daaruit vertrekken we per wagen naar de ontzwerfvuilen straten rond het kerkplein van Olsene en de Kerkstraat.

Het afval wordt verzameld in een remorque met diverse recipiënten met het oog op gescheiden inzameling.  Tegen 16.00 u wordt het afval naar het containerpark gebracht om daar selectief in de juiste containers te werpen.

 

Voor iedere deelnemer zijn een veiligheidsvestje, handschoenen en een drankje voorzien.

19:54 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |