13-03-07

Persbericht info-avond: Ik luier graag: alles over de herbruikbare luier

Persbericht info-avond: Ik luier graag: alles over de herbruikbare luier

 

Wasbare luiers?  … De oude doeken met spelden?

Katoenen doeken. Het heeft in zekere zin iets nostalgisch. De goeie oude tijd met heerlijk geurende baby’s gewikkeld in katoen. Dat was toen. De moderne wasbare luier is in alle opzichten modern en heeft dat geurig verleden ver achter zich gelaten.

Die nieuwe wasbare luier roept verschillende vragen op:

  • Is de wasbare luier werkelijk milieuvriendelijker?
  • Nemen we hiermee geen stap terug?
  • Hoeveel extra werk brengen ze met zich mee?
  • Is het wel goed voor baby’s billetjes?
  • Hoe zien ze eruit? 
  • Welke systemen bestaan er?
  • Waar vind ik meer informatie?
  • Waar koop ik ze?

Zeven procent van het huishoudelijk afval in Vlaanderen bestaat uit wegwerpluiers.    De laatste tijd is er enorm veel te doen geweest  rond luierafval.    Moeten wegwerpluiers opgehaald worden in aparte witte zakken?    Hoe kunnen we deze afvalberg vermijden?

Gelukkig bestaat er een alternatief voor wegwerpluiers namelijk herbruikbare luiers. Herbruikbare luiers zijn niet alleen beter voor het milieu. Ze zijn ook goedkoper en je kind wordt vlugger zindelijk wanneer je herbruikbare luiers gebruikt.  Om de herbruikbare luier te promoten, zou het goed zijn dat ook elke gemeente een subsidie toekent bij de aankoop ervan.

 

Om een antwoord te bieden op vele vragen over de voor- en nadelen van de herbruikbare luier organiseert Natuurlijk Zulte vzw ism Milieuadvieswinkel Gent een infoavond.    De deelnemers kunnen komen luisteren naar het hoe en waarom van wasbare luiers.    Een aantal luierouders zullen hun ervaringen delen, en de deelnemers kunnen hun vragen stellen, ervaringen uitwisselen en een kijkje nemen in de demokoffer.

Iedere bezoeker ontvangt een gratis infomap, zodat iedereen die dat wenst daarna zelf aan de slag kan.

Natuurlijk Zulte vzw (Sofie Dierick en Ives Claeys) diende vorig jaar een voorstel in op de milieuraad om de herbruikbare luiers te subsidiëren in de gemeente Zulte, naar het voorbeeld van Waregem.

Dit werd uitgesteld omdat een proefproject liep in De Pinte om de wegwerpluier selectief in te zamelen.  Voorlopig komt de selectieve inzameling van de luiers in Zulte er niet omdat de witte zak voor de luiers duurder is dan de zwarte zak (huidige prijs 0,5 euro) én bovendien moet de witte zak naar het containerpark gebracht worden.

Wij blijven opteren voor de subsidie voor de herbruikbare luier en door het organiseren van een infoavond willen we de druk wat verder op de ketel zetten.

 

Interesse?  Iedereen is van harte welkom Op 28 maart 2007 in Olsene/Zulte om 19u30 in het ontmoetingscentrum (OC) Olsene, Kerkstraat 36, 9870 Olsene.

Meer info en graag inschrijven op voorhand bij Sofie Dierick, Natuurlijk Zulte vzw via 0479/29.60.64 of natuurlijk.zulte@busmail.net

 

De infoavond 'ik luier graag' is een activiteit van de Gentse MilieuAdviesWinkel.  

Dé gratis advieswinkel voor duurzaam leven en wonen.  Zoals de naam al laat vermoeden kan je in deze winkel niets kopen. Je kan als inwoner van Oost-Vlaanderen wel gratis terecht voor informatie over duurzaam wonen en leven voor alle inwoners van Oost-Vlaanderen.

De MilieuAdviesWinkel is een permanent infoloket dat je concrete en praktijkgerichte antwoorden geeft op alle mogelijke vragen over milieuvriendelijk bouwen, verbouwen, leven, wonen, consumeren, voeding, mobiliteit, enzovoort.

Natuurlijk Zulte vzw heeft nog meer plannen om samen met de MilieuAdviesWinkel activiteiten uit te werken.  Zo wordt onder meer gewerkt aan het planadvies voor mensen die verbouwen (gratis advies voor milieu/energievriendelijke investeringen) en invoeren van eenvoudige energiebesparende maatregelen bij kansarmen, in samenwerking met het OCMW.

Meer info volgt later dit jaar.

 

20:50 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.