30-04-07

 

Na de geslaagde actie van donderdag 26 april met de lagere school van Machelen, Leiebloem, hebben we, na een vermoeiende dag, weer schreinend veel zwerfvuil en sluikstortafval ingezameld.
 
De straten die op de planning stonden zijn op enkele na allemaal onder handen genomen door ongeveer 40 vrijwilligers, van Natuurlijk Zulte vzw, KWB Olsene en Wildbeheerseenheid Zultoutem.
 
Vooral en drastisch veel drankverpakkingen werden uit de bermen en grachten gehaald.  Om een paar cijfervoorbeelden te geven, kunnnen wij meegeven dat in de Waregemstraat alleen al 407 blikken zijn gevonden, waarvan 124 aan de voet van de brug.  Die 124 blikken waren allemaal Jupilerblikken van 0,5 l.  Dit is bijna zeker dat het om 1 dader gaat.
In de Groeneweg, het kleine stukje langs de spoorweg, werden 219 blikken geteld!!!
Dit zijn cijfers naast de honderden flesjes, sigarettenpakken en -peuken.  Die laatste zijn gewoon ontelbaar!
 
Verder werden veel gevulde plastiekzakjes met restafval gevonden.  Duidelijk sluikstorten dus.  Ook plastiekzakken met dode dieren zoals kippen en konijnen werden aangetroffen.
Andere grote stukken die zijn teruggevonden zijn planken, curverbox, dozen, autobanden, plastiekfolies, ...
 
Duidelijke gevallen van sluikstorten zijn aangetroffen in de Grammenestraat (landbouwfolie), Blauwdreef (gevulde plastiekzakken met adresgegevens) en Vlasstraat (fiets, brommer en enorm veel gevulde plastiekzakken).  Hiertegen zal klacht ingediend worden.
 
Om aan te kaarten hoe erg de toestand is, kunnen we tenslotte nog meedelen dat amper 2 uur na het ontruimen van de Blauwdreef,  op de plaats waar een bord de net beëindigde zwerfvuilactie aantoont, opnieuw een gevulde plastiekzak is gevonden.
Ook in de Weidestraat daagt de vervuiler ons uit, want daar zijn, op de op donderdag 26 april geplaatste bloemen, 2 blikjes vastgemaakt.  De bloemen stonden symbool voor elk stuk zwerfvuil dat werd aangetroffen.  Met de 100 bloemen die we toen bij de hand hadden, kwamen we er zelfs niet...
 
Dit is dus des te meer duidelijk dat een harde aanpak nodig zal zijn.  Hier zullen we met onze 3 verenigingen samen voor pleiten.
 
(op 12 mei volgt nog een actie van Open Jeugdwerk: zij zullen u hierover zelf voldoende inlichten, vermoed ik)
 
Bedankt voor de aandacht in de media. In bijlage nog enkele foto's ter illustratie.
 
MVG
Sofie Dierick
namens alle verenigingen van vandaag
 

12:51 Gepost door Sofie Dierick / Natuurlijk Zulte VZW in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.